یک آیه. یک نکته(۶)
هو الهادی
یک آیه یک نکته(۶)
صِراطَ الَّذینَ أَنْعَمْتَ عَلَیْهِمْ غَیْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَیْهِمْ وَ لَا الضّالِّینَ۷
راه کسانى که به آنان نعمت دادى، نه کسانى که مورد غضب واقع شده اند و نه گمراهان.
۱. در آیه قبل بحث در مورد صراط مستقیم بود در این آیه معنا و منظور صراط مستقیم، بیش از پیش برایمان آشکار می شود؛ صراط مستقیم یعنی راه کسانی که خداوند به آنها انواع نعمت را داده است، نعمت هدایت ، نعمت توفیق، نعمت رهبری مردان حق ، نعمت جهاد، شهادت و…
۲. سوال ؛خداوند به چه کسانی نعمت داده است؟
پاسخ : خداوند در قرآن کریم به چهار دسته اشاره می کند؛ نبیین ،صدیقین، شهدا و صالحین.وشاید نکته بسیار جالبی در معرفی این چهار دسته باشد و آن اینکه برای ساختن یک جامعه سالم و متقی و مومن نیاز هست که ابتدا رهبران حق و انبیایی وارد عمل شوند و بعد به دنبال آن مبلغان راستگو که گفتار و کردارشان با هم یکی باشد، به پیروی از انبیا برخیزند و طبیعی است که در این راه بزرگ انبیا عده ای به پا خیزند و قیام کنند و عده ای هم به شهادت برسند و در نهایت مورد ثمره این نوع قیام و شهادت به وجود آمدن انسان های صالح و پاک و شایسته است.
۳.سوال؛(مَغضوب عَلیهِم و ضَالّین)، چه کسانی هستند؟
پاسخ: در تفاسیر مختلف سه گونه تفسیر برای این دو کلمه مطرح شده است.
۱.ضالین ،گمراهان عادی و مغضوب علیهم گمراهان لجوج و منافقی هستند که در قرآن در جای جای مختلف مورد غضب خداوند قرار گرفته است .
۲.برخی دیگر از مفسرین بنا به موضع گیری های خاص یهود و نصارا در برابر اسلام این دو کلمه را چنین معنا کرده اند؛ ضالین منحرفین نصارا و مغضوب علیهم منحرفین یهود هستند.
۳. و احتمال سوم هم این است که ضالین گمراهانی هستند که اصراری بر گمراه کردن دیگران ندارند اما مغضوب علیهم کسانی هستند که گمراهند و هم گمراهگر.
📚خلاصه شده و کوتاه شده از تفسیر نور استاد حجه الاسلام والمسلمین محسن قرائتی
#به_قلم_خودم