یک آیه. یک نکته(۳)
به نام الله
یک آیه. یک نکته
آیه( مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ ﴿۴﴾
خدائي كه مالك روز جزاست. (۴))
۱. در این دنیا مالکیت دو نوع است اعتباری و حقیقی. مالکیت ما انسان ها نسبت به هر آنچه که در این دنیا داریم اعتباری و مالکیت خداوند نسبت به ما انسان ها مالکیت حقیقی است یعنی یک ارتباط خاصی بین موجودات و خداوند برقرار است که اگر احیانا یک لحظه بریده شود موجود نابود می شود مثل رابطه لامپ برق با کارخانه برق. سوال ؛چرا خداوند مالک حقیقی موجودات محسوب می شود زیرا خداوند از ابتدا خالق و رب همه موجودات است یعنی کسی که موجودات را آفریده و تحت حمایت خودش آنها را پرورش می دهد و لحظه به لحظه فیض هستی و وجود به آنها می بخشد مالک حقیقی آنها محسوب می شود.
۲.سوال؛ خداوند مالک هر دو دنیا است چرا در اینجا فقط مالک روز جزا معرفی می شود ؟ بله مالکیت خداوند شامل هر دو جهان می شود اما چون مالکیت خداوند در قیامت و روز جزا بیش از پیش ظهور و بروز دارد در این آیه مالک روز جزا معرفی می شود، زیرا در آن روز همه ی مالکیت های اعتباری و پیوندهای مادی ما انسان ها بریده می شود و فقط خداوند است که در آن دنیا همه کارها به دست
اوست.نظیر جایی که در خود قرآن آمده؛
يَوْمَ لَا تَمْلِكُ نَفْسٌ لِنَفْسٍ شَيْئًا وَالْأَمْرُ يَوْمَئِذٍ لِلَّهِ ﴿۱۹﴾
روزى كه كسى براى كسى هيچ اختيارى ندارد و در آن روز فرمان از آن خداست (۱۹)
۳.اثر اعتقاد به روز جزا و قیامت در دو مورد آشکار می شود؛ در اثر فوق العاده نیرومندی که در کنترل انسان در برابر اعمال ناشایست و نادرست دارد، زیرا آدمی با این اعتقاد درمی یابد که در قیامت اعمال ،از ریز و درشت مورد محاسبه قرار خواهد گرفت پس نسبت به اعمالش دقیق و نکته سنج می گردد.
و اما اثر دیگر نسبت به مورد مشرکان هست که آنها به( الله )، به عنوان آفریدگار اعتقاد داشتند یعنی اعتقاد به مبدا .ولی نسبت به معاد چنین تصوری نداشتند ، مشرکان می گفتند مگر ممکن است که انسان وقتی که از دنیا رفت و خاک شد، دوباره زنده شود.
۴.سوال؛ چرا روز (دین) معرفی شده است چون( دین )، به معنای جزا هست و آشکارترین کارها در قیامت همان بحث جزا و کیفر و پاداش می باشد.
📚خلاصه شده و کوتاه شده از تفسیر نور استاد حجه الاسلام والمسلمین محسن قرائتی
#به_قلم_خودم