مراسم بدون موسیقی
هو البصیر
🔶 مراسم عبادی پاکیزه
✍️ محمد عالمزاده نوری
🔸 اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى عَلِیِّ بْنِ مُوسَى الرِّضَا الْمُرْتَضَى الْإِمَامِ التَّقِیِّ النَّقِیِ وَ حُجَّتِکَ عَلَى مَنْ فَوْقَ الْأَرْضِ وَ مَنْ تَحْتَ الثَّرَى الصِّدِّیقِ الشَّهِیدِ صَلاَةً کَثِیرَةً تَامَّةً زَاکِیَةً مُتَوَاصِلَةً مُتَوَاتِرَةً مُتَرَادِفَةً کَأَفْضَلِ مَا صَلَّیْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ أَوْلِیَائِکَ
✅ 1. صلوات خاصه امام رضا علیه السلام با صدای ماندگار زندهیاد حاج رضا انصاریان (اینجا)، برای همه ما آشناست و روح و معنویت حرم مطهر امام را تداعی میکند و ارادت به آستان آن حضرت را تا اعماق جان نفوذ میدهد. اخیرا مرکز ارتباطات و رسانه آستان قدس رضوی محصول جدیدی با صدای حاج حسین خلجی تولید کرده است که همین صلوات را با ساز و موسیقی همراه ساخته است (اینجا).
✅ 2. حدیث شریف کسا نیز با آهنگ ملایم موسیقی همراه شده است (اینجا). احتمالا تیم سازنده در پی آن بودهاند که با افزودن آهنگ، به جذابیت و اثرگذاری و زیبایی آن بیفزایند.
اجازه دهید این روند را مقداری به آینده بکشانیم.
✅ 3. به سهولت میتوان پیشبینی کرد که این روال آرام آرام برای گوش ما عادی خواهد شد و غرابت موسیقی را آشنا خواهد ساخت؛ علیالقاعده با همین دستفرمان در آیندهای نه چندان دور چنین محصولات فرهنگیای را شاهد خواهیم بود:
♦️دعای کمیل، دعای ندبه، دعای توسل و مناجات شعبانیه با ساز و آهنگ و موسیقی
♦️تلاوت قرآن با ساز و آهنگ و موسیقی
♦️روضه امام حسین با ساز و آهنگ و موسیقی
♦️نماز جماعت، نماز جمعه، نماز باران و نماز میت با ساز و آهنگ و موسیقی
♦️تهجد و راز و نیاز شبانه با ساز و آهنگ و موسیقی
♦️طواف خانه خدا با ساز و آهنگ و موسیقی
♦️اعتکاف در مساجد با ساز و آهنگ و موسیقی
♦️زیارت عتبات معصومین با ساز و آهنگ و موسیقی
♦️مراسم احیای شبهای قدر با ساز و آهنگ و موسیقی
♦️سفر اربعین با ساز و آهنگ و موسیقی
♦️استغاثه به امام زمان با ساز و آهنگ و موسیقی
♦️و …
مطابق فتاوای فقهای عظام، موسیقی بر دو قسم است: حلال و حرام. اصل وجود موسیقی حلال در شریعت اسلامی پذیرفته شده اما همان موسیقی حلال نیز توصیه نمیشود و در فقه اسلامی از ترویج آن نهی شده است (اینجا).
✅ ساز و آواز و موسیقی و غنا در آغاز اسلام و عصر معصومان نیز وجود داشته است. در کتاب اغانی اثر ابوالفرج اصفهانی این گذشته به خوبی ثبت شده است. بنابراین یقینا پیشوایان معصوم ما میتوانستند به این گونه مراسم همراه با موسیقی و ساز و آواز حلال دستور دهند، اما در عین حال از آن به شدت نهی کردهاند تا حدی که برخی فقها از آن حرمت و معصیت کلی استنباط کردهاند. طبیعتا استفاده از موسیقی خصوصا در مراسم مذهبی و آیینهای دینی نهی بیشتری دارد.
بنابراین شایسته است مومنان نسبت به آیینهای دینی و احکام شرعی حساسیت و تعبد داشته باشند و قداست و نورانیت مراسم مذهبی را با ساز و موسیقی نیالایند.
@mohammad_nooori در اeتا
#آگاهی
#غفلت