تقلّب کردن در امتحان...مساله ای کم اهمیت در ظاهر ولی بسیار ریشه ای و خطرناک در باطن اعمال
✨﷽✨
#به_قلم_خودم
#نه_به_تقلب
#تکیه_به_توان_خود
#توکل_بر_خدا
یکی از کارهایی که در این زمان ها توسط شاگردان و دانش آموزان در کلاس های درس امتحان تکرار می شود بحث تقلب است تقلب کردن در ظاهر یک امر خوبی به نظر می رسددر مورد کمک به دیگران. و به عبارتی تقلب یعنی یک چیزی را رایگان و مُفت و بدون زحمت به دست آوردن است.اما در باطن بنا به نظرات مراجع تقلید کار درست و ناشایستی است و اگر کسی با همین نمرات مدرکی را کسب کند و در آینده با این مدرک، شغلی را صاحب گردد احتمال حرام بودن، آن حقوقی که از آن کسب می کند هست که البته باید هرکس برای یافتن نظر مرجع تقلید خودش اقدام کند ولی بحث من صرفا جنبه فقهی مساله ، نیست، اگر تقلب را از همان دوران دانش آموزی به دانش آموزان یاد بدهیم و و به نوعی دستشان را در این کار باز بگذاریم ،پیامدهای بسیار منفی را از سوی همان شاگردان در عرصه زندگی شاهد خواهیم بود..
او فارغ از هر جنسیتی ، در انواع و اقسام کارها مطمئنا تقلب خواهد کرد، اگر سوپرمارکتی داشته باشد 1. شاید انقضای برخی از مواد خوراکی بگذرد و به خریدار همان طور بفروشد و یا2. در همین ایام که کالابرگ ها داده می شود خیلی از فروشندگان سوپرمارکت ها اقدام می کنند به فروش بیشتر از آن نوع اقلامی که دولت برای آن تعیین کرده است، خیلی راحت می گویند که همه چیز بخرید، ما خودمان حساب و کتاب می کنیم 3. یا مثلا ،یک مواد خوراکی را با قیمت قبل خریداری کرده اند در فروشگاه هست و وقتی که قیمت تازه می رسد آن را به همان قیمت تازه می فروشند و این باز نادرست است چرا که چندین برابر سود نامناسب نصیب فرد می شود .
یا در سایر شغل ها نظیر مهندسی یک فردی که مهندس می شود از کار کم می گذارد از وسایل و ابزارآلات به نحو خوب و شایسته استفاده نمی کند و در برخی اوقات از وسایل بی کیفیت در ارائه ساختمان سازی بهره می گیرد .
یا دکتری که از زمان دانش آموزی یاد گرفته است که تقلب بکند نسبت به بیمارانش متفاوت عمل می کند که اگر به فرض مثال دندانپزشک باشد در خیلی از اوقات ما می بینیم دندانی که نیاز به ترمیم آنچنانی ندارد و قابلیت ترمیم ندارد دکتر اصرار بر ترمیم آن می کند و در نهایت بعد یک ماه و دو ماه همان دندان می شکند و از بین می رود یا در وسایل ترمیم دندان سازی کم می گذارد از وسایل بی کیفیت استفاده می کند و در یک زمان اندکی دندان از دست می رود…
خلاصه تقلب کردن مساله ی کوچکی هست ولی عواقب بدی در انتظار هست…و(العاقبةُ لِلمُتَّقین)
در زیر نظر برخی مراجع محترم در مورد تقلب کردن را می آوریم…
حکم شرعی تقلب
پرسش: حکم تقلب در امتحان چیست؟
همه مراجع: تقلب در امتحان جایز نیست.
تقلب با رضایت طرف مقابل
پرسش: اگر طرف مقابل راضی به تقلب از روی نوشتهاش باشد، حکم تقلب چگونه است؟
همه مراجع: رضایت شخص مقابل، هیچ تأثیری در حکم ندارد. (در هر حال، تقلب در امتحان جایز نیست.)
استفتاء از امام خامنهای؛ آیا مالک پس از تعیین مساحت اصلی ملک، حق فسخ و مطالبه اضافی دارد؟
استفاده از مزایا درنتیجه تقلب در آزمون
پرسش: اگر دانشآموز یا دانشجویی در امتحانات از طریق تقلب، نمره قبولی کسب کند و به مرحله بالاتر برود و از مزایای آن استفاده کند، حکم استفاده از این مزایا چیست؟
آیتالله خامنهای: تقلب حرام است، ولی اگر تخصص و مهارت لازم را برای کاری که برای آن استخدام شده دارد و مقررات استخدام رعایت شده، استخدام و دریافت حقوق اشکال ندارد.
آیتالله بهجت(ره): باید جبران کند آن درس را.
آیت الله مکارم شیرازی: در صورتی که در یکی دو ماده درسی تقلب کرده باشد، هرچند کار خلاف کرده، ولی مدرک گرفته شده و ادامه تحصیل و استخدام با آن مدرک اشکال ندارد.
آیتالله فاضل(ره): مشکل است، شرعاً نمیتواند از این مزایا استفاده کند.
آیتالله تبریزی: تقلب دروغ عملی است و جایز نیست و اگر کسی این کار را کرد و متصدی کاری شد که خبرویت نمیخواهد و مانند دیگران کار کرد، مانعی ندارد و در صورتی که آن کار خبرویت میخواهد و شخص مذکور خبرویت آن را ندارد، تصدی آن جایز نیست.
آیتالله صافی گلپایگانی(ره): تقلب در هر امری جایز نیست.
آیتالله سیستانی: استفاده او اشکال ندارد، گرچه عمل او (تقلب) جایز نیست.
نکته مهم: همان طور که ملاحظه میشود این پاسخها تنها از جنبه ارتقاء به رتبه بالاتر و استفاده از امتیازات و حقوق داده شده است و به حکم «تضییع حقوق دیگران» اشارهای نشده است.
تقلب در امتحانهای غیر اصلی
پرسش: تقلب در امتحانهایی که برای ورزیدگی و تست دانشآموزان انجام میشود، چه حکمی دارد؟
همه مراجع: تقلب در این نوع امتحانات هرچند حرام نیست، ولی زیان آن به خود شخص برمیگردد؛ مگر اینکه بگوید: خودم نوشتم که از باب دروغ، حرام میشود.
تقلب در آزمونهای استخدامی
پرسش: تقلب در آزمونهایی که برای استخدام در مشاغل و ادارات صورت میگیرد، در دستمزدها و حقوقهایی که افراد بعد از تصدی شغل مربوطه دریافت میکنند، ایجاد شبهه میکند یا نه؟
همه مراجع (به جز وحید): اگر تخصص و مهارت لازم را برای آن کار دارد و مقررات پس از استخدام هم رعایت شده است، حقوقی که دریافت میکند، اشکال ندارد.
آیتاللّه وحید: استفاده از مزایای آن نهاد، جایز نیست
پرسش: دانشجویی که در خود قدرت ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد را میبیند، چنانچه در امتحان ورودی تقلب کند و علت آن را عدم آماده بودن شرایط روحی و روانی، در آن زمان خاص و اصولاً عدم تبحر در تستزنی قلمداد کند، آیا عمل او جایز است؟
همه مراجع: تقلب در امتحان در هر صورت، جایز نیست.